Isak Gifting är en av Sveriges mest lovande motocrossförare. Isak har till denna säsong tagit steget upp i 250cc klassen. Redan den gångna helgen imponerade Isak genom att bli totaltvåa i den första deltävling av MXSM, där han debuterade i MX2 klassen. Stort Grattis!

Isak som också kommer från Grycksbo, precis som Rikard gör, inspirerar till ett stort motorintresse.

Vi passade på att ställa några frågor till Isak om hans fysiska träning och hur han ser på kondition och uthållighet inom motocrossåkning.

På vilket sätt skulle du säga att du har nytta av en fysisk uthållighet som motocrossåkare?
– Att vara uthållig i motocross innebär en stor fördel mot slutet av tävlingarna då man kan köra om nån extra förare som tappat orken. Detta kan vara väldigt avgörande i ett mästerskap.

Skulle du anse att det finns utbyte i kunskap om träning från uthållighets idrotter som längdskidor/löpning och cykelsport till motorsporten?
– Absolut, jag har alltid sedan jag var liten utövat flera sporter såsom längdskidor, cykling, löpning osv. Detta har gett mig en väldigt bred grund, samt bra koordination och lärdom om hur man tränar varierat. Även hur man tränar för att inte slita ut sig.

Genomför du konditionstester regelbundet som en del i dina förberedelser under årets träning?
– Laktattester är något jag gör varje höst och vår för att få fram rätt pulszoner samt för att träna effektivare. Något som hjälpt mig förstå lågpulsträning och högpulsträning, samt hur man ska skilja på detta. Med dessa tester kan jag även se min utveckling hela tiden. Det har varit en väldigt viktig del för min träning under några år.

Vad skulle du säga är viktigt för att bli en bra motocrossförare?
– För att bli en bra motocrossförare måste man ha en bra fysik på flera olika sätt. Man måste ha bra kondition, vara stark, vig och samtidigt ha rätt teknik för att få ut allt detta. Det är något jag beundrat mycket när jag tittat på längdskidåkning, hur de bästa kan vara så råstarka och explosiva men ändå så fruktansvärt uthålliga.

Vill du utveckla din kondition och uthållighet?
Kontakta gärna oss för frågor och funderingar.

Mvh Tynell Activity