Den 27 augusti kl09.00 startar ett av världens tuffaste lopp i löparskorna, Petite Trotte  a Leon (PTL) – UTMB. Med 30 mil och över 25 000 positiva höjdmeter är målet att ta sig runt Europas högsta bergstopp Mont Blanc. Se en 3D film över banan

Anette Jonsson är en ultralöpare som har deltagit i andra lopp av liknande karaktär, men detta blir nog den största utmaningen hittills. Tillsammans med teamkompisen Main Hjalmarsson representerar dom Tynellactivity/SAFAT under årets upplaga.

Anette som vid flera tillfällen följt sin träningsutveckling hos Tynell Activity genom bl.a konditionstester, men också deltagit i flera av Tynell Activitys träningsgrupper är nu inne i slutfasen av sin uppladdning.

Vi passade på att ställa några sista frågor till Anette.

På måndag är det dags för start, hur är känslan inför årets utmaning?

  • oj det är ett väldigt långt lopp och mycket kan hända, man är alltid nervös inför starten av dessa lopp och självklart väldigt stor respekt till bergen, där vädret spelar oss en del spratt.

Hur förbereder du dig inför detta lopp när det gäller träning och kost?

  • Det blir mycket mängd träning, en del lång pass 4-5 mil under vintern har det varit 1 sådant i veckan blandat med styrka och intervall träning , även en del skidor. Under barmark så blir det en del mtb också då det är ett för mig bra komplement och viktigt för att hålla sig skadefri. Nu har jag tyvärr under våren/för sommaren haft en muskelbristning och en överbelastad fot, så fick då stå över en del löp pass och träna lite alternativ träning. Mat är A och O, vi förbränner ju en del, jag själv äter allt med mat som är lagat från grunden och med bra råvaror. Jag avstår inget och har ingen sorts diet av något slag. Under loppet är det viktigt att fylla på konstant. Här är det bullar, godis, snickers, mazariner osv och vid stationerna försöker man få i sig soppa eller pasta som det brukar finnas.

Ni ska runda Europas högsta berg, hur läger man upp planen för en sådan rutt med kost, sömn och kläder?

  • Väder spelar stor roll, vi kommer inte sova överdrivet mycket, micro sömn brukar funka fint, men eftersom detta kommer ta nästan 1 vecka som det ser ut så får man ta och sova när kroppen är för trött helt enkelt. I övrigt får man försöka ta sig fram så fort man kan, det kommer vara många och långa sträckor som tar tid. Dessa innehåller en del klättring och det inte är löpbart heller. Vi kommer att ha tillgång till vår dropbag där kan man lägga ombyteskläder och ny energipåfyllning som man kan plocka med sig. Det är väldigt skönt att få på sig rena kläder efter 2-3 dygn 😉

Handlar det mycket om att gå eller klarar man att springa under loppet?

  • Det kommer bli en hel del vandring då bergen är branta och ganska brutala. Planen där är att gå så fort man kan upp sedan får man försöka öka och springa på ”platten” och så mycket det går nedför. Men med närmare 26 000 positiva höjdmeter så blir benen trötta.

Har ni något speciellt mål och hur lång tid tror ni det kommer ta?

  • Målet är framförallt att klara loppet, det är första gången för mig på 30 mil. Malin har just avslutat en multisporttävling Stockholm-Åbo (Finland) på ca 68 mil som deras lag gick och vann. Hon har gjort många långa tävlingar och är väldigt erfaren på det, så jag följer efter så gott det går.

 

Detta kommer bli en grymt spännande resa att följa och vi önskar Anette och Malin ett riktigt stort lycka till.
Vill du läsa mer om UTMB kan du klicka på denna länk, https://utmbmontblanc.com/en/
Du kan följa tävlingen live på utmbs webbsida. Du kan också följa tävlingen live via denna app. Sök på den deltagares namn du vill följa.

appUTMB