Om mindre än 1,5 dygn drar Vasaloppsveckan 2020 igång. Något vi längtat efter den senaste tiden även om denna vintern tyvärr inte visat sig från sin bästa sida. Det har varit tufft på många ställen i landet, men nu ska vi äntligen få knyta ihop säcken för våra kommande lopp.

På fredag kör vi Vasaloppet 30 (Gamla KortVasan) från Oxberg till Mora. Detta lopp öppnar upp veckan för oss närmare 60 000 deltagare som på något sätt planerar att ta sig ner till målet i Mora.

Som de senaste åren hittar ni oss (Tynell Activitys vallaservice) i Mora under hela Vasaloppsveckan. Vi står i utfarten av Mora när ni åker upp mot Sälen. Enkelt att bara svänga av vägen för att lämna och hämta skidor utan att trassla sig in i centrum. Går du från Vasaloppsmålet är det ca 10 min promenad.

Läs mer om vår Vallaservice på denna länk.

Några sista tips i träningen
Med några dagar kvar till ditt lopp är det klart att den stora träningsmängden är genomförd. Det handlar nu om att bygga upp energi, ladda mentalt och se över logistik och utrustning. Känner du att träningen har varit en brist denna vintersäsong, framförallt tiden på längdskidorna? Ja, då handlar det om att tala om för sig själv att jag har kunna göra det som varit möjligt för mig och mina förutsättningar. Sedan skapa en trygghet för sig själv när man står på startlinjen att jag utgår från mina förutsättningar och ska göra allt jag kan utifrån mitt syfte med dagens äventyr.

Lyssna på några tips i Motionspodden med Systrarna Kallur som gör genrepet inför Vasaloppet 45. Avsnitt 70

Vad kan du då göra under dessa dagar som är kvar?

  • Med 4-5 dagar kvar: Gör inget som skapar träningsverk. Har jag möjlighet till en skidtur så kanske jag här ska lägga en av mina sista längre pass 1.5-3h beroende på nivå och förutsättningar. Ett lugnt och fint skidpass i den lågintensiva zonen, VIKTIGT!
  • Har jag inte tillgång till snö just nu, då är rullskidor bra om man kan åka det. Kanske kombinera ett löppass med stakmaskinen.
  • 3-4 dagar kvar. Kanske man kan ta ett kortare skidpass 60-75 min beroende på nivå. Söka lite lättare terräng. Alt stakmaskin och lätt jogg med stavarna i händerna, kanske lägga in någon impuls eller liknande. Men undvik att åka och testa formen genom tempoökningar från och till!!!
  • 3-2 dagar kvar. Är man på nivån att man kör intervaller på skidor så passar det bra att lägga in de sista intervallpassen under dessa dagar. Tänk på att inte köra för mycket total intervalltid. Här kan det räcka med 15-20 min. Förslag 5-6 min*2-3 st + avsluta med lite kortare intervaller som 5 min 15/15 (15 sek hårt/ 15 sek vila). Annars kanske en vilodag kan passa bra med ca 3 dagar kvar för att sedan med 1-2 dagar kvar gör någon lättare skidtur/jogg/stakmaskin.
  • 2-1 dagar kvar. Återhämtning, promenad till kanske lätt aktivitet som skidtest och kort kort tur på skidorna. Beroende på hur länge du tror du är ute i spåret.
  • 2-3 dagar kvar: Se över nummerlappsuthämtning, Hur ta mig till starten, planera kostintag för loppet samt näringsintag sista två dagarna. Hur ska jag klä mig, vad visar väderleken? Ta hjälp med vallning eller ej? Har jag någon som åkt tidigare som jag kan fråga?

Följ Vasaloppet på vasaloppet.se  Här kan du följa med i de senaste uppdateringarna i arenan.

Till er som nu kommer genomföra något av de kommande loppen önskar vi nu er lycka till. Vi finns i Mora om ni önskar hjälp med skidorna och kanske kan ni få några sista tips och råd men även svar på era frågor hos oss. På plats i vårt vallatält finns Vasaloppscoachen Rikard Tynell.

Välkommen till oss!

Mvh Tynell Activity