Vintern börjar lida mot sitt slut även om det finns skidlopp kvar att köra på sina håll. Inte minst till kommande helg i Norge med Birkebeinerrennet samt avslutningen i långloppscupen Visma Ski Classic i Åre med Årefjällsloppet.

För er som önskar den där extra utmaningen som inte riktigt fått nog så kommer Nordensköldsloppet den 10 april, 22 mil på skidor. Vasaloppscoachen Rikard kommer själv att stå på startlinjen i detta lopp. Som en avslutning på säsongen 2015-2016 blir detta utmaningen att ta sig an.

– Det kommer bli en spännande upplevelse just för att man aldrig tidigare genomfört denna distans i träningen eller tävlingssammanhang. Det är ett bra startfällt på plats vilket gör det extra skoj. Just nu är funderingar kring vilken fart man ska hålla samt upplägg av kostintag under dagen.

Arrangörerna räknar med en segertid kring 11 timmar, vilket också beror på de yttre förhållandena. Så en heldag i skidspåret blir det, för många kommer det att handla om ett dygns skidåkning då maxtiden är 30 timmar.

Läs mer om Nordensköldsloppet här

Avsluta med skarskidåkning i Sörskog
Annars är våren en riktigt fin period för ”solskidåkning” och skarskidåkning i fjällen. Med minusgrader på nätterna som gör att snöskorpan fryser till, ja då kan det vara riktigt fina förmiddagar på skateskidorna. Ett fint ställe för denna typ av skidåkning nära Falun är Sörskog under april månad, stora myrar och öppna ytor att glida omkring på.

För dig/er som lagt skidorna på hyllan eller kanske lägger fokus på löpning och cykel så närmar sig våren och sommarens utmaningar. Våren och inledningen av sommaren är ett perfekt tillfälle att göra en avstämning i träningen med tröskeltester eller maxtester. Detta för att se hur utvecklingen varit samt vart man står inför en ny sommar.

Aldrig gjort konditionstester tidigare?
Att genomföra ett tröskeltest innebär att du kommer springa, cykla eller åka rullskidor (beroende på vad du har fokus på och möjlighet till) under en stegrad belastning. Detta är inget maxtest utan har till syfte att ta fram ditt individuella träningsverktyg, pulszoner. Belastningarna anpassas utifrån dina förutsättningar och passar därför alla nivåer, otränad som tränad.

Skapa en ”morot” i din träning där dessa tester kan ge motivation och inspiration för utveckling och uppföljning.

Nästa steg för den som vill få ut ytterligare värden och siffror för sin fysiska status, ja då kan vi genomföra VO2max tester där vi mäter ditt maximala syreupptag. I kombination med dessa tester är det perfekt att skapa sitt individuella träningsprogram, läs mer om detta under coaching.

Nu laddar vi för en härlig avslutning på vintern och en skön vår och sommar 2016.

/Mvh Tynell Activity